Hur man gör egna naturliga rengöringsmedel

Att använda naturliga rengöringsmedel är ett klokt val för både din hälsa och miljön. Kommersiella rengöringsprodukter kan vara fulla av giftiga kemikalier som inte bara kan påverka vår hälsa negativt, utan också skada våra vattenkällor och ekosystem. Lyckligtvis finns det enkla och billiga sätt att göra dina egna naturliga rengöringsmedel hemma.

Rengöringsmedel baserade på ättika

Ättika är en otroligt mångsidig ingrediens som kan användas till olika ändamål runt hemmet, inklusive rengöring. Här är några enkla recept på rengöringsmedel baserade på ättika:

Allrengöring

För att göra en allrengöring med ättika behöver du följande ingredienser:

 • 1 del vit destillerad ättika
 • 1 del vatten
 • 10-20 droppar eterisk olja för doft (tillval)

Blanda ihop ingredienserna i en sprejflaska och skaka ordentligt. Använd sedan denna blandning för att rengöra olika ytor i ditt hem, såsom köksbänkar, badrumsmöbler och golv. Var noga med att undvika användning på känsliga material som marmor.

Toalettrengöring

Att göra en effektiv rengöring för toalett är enkelt med ättika. Du behöver endast:

 • 1 kopp vit destillerad ättika
 • 1 msk bakpulver

Häll ättika i toaletten och låt det sitta i cirka 30 minuter. Strö sedan över bakpulver och skrubba rengöring med en toaborste. Spola sist ner toaletten för att skölja bort blandningen.

Fönsterputsmedel

För att få skinande rena fönster utan kemikalier kan du använda följande ingredienser:

 • 1 del vit destillerad ättika
 • 3 delar vatten

Blanda ättikan med vattnet och spraya på dina fönster. Torka rent med en mjuk trasa eller tidningspapper för en streak-fri finish.

Rengöringsmedel baserade på bikarbonat

Bikarbonat, eller vanligt bakpulver, är en annan naturlig ingrediens som kan användas för att rengöra olika ytor och ta bort dålig lukt. Här är några användningar av bikarbonat som rengöringsmedel:

 

För att göra ett effektivt skurpulver för kök och badrum, behöver du följande:

 • 1 kopp bikarbonat
 • 1/2 kopp borax
 • 1/2 kopp havssalt
 • 10-20 droppar eterisk olja för doft (tillval)

Blanda alla ingredienser tillsammans. Applicera sedan pulvret på önskad yta och skrubba med en fuktig svamp eller trasa. Skölj av med vatten.

 

Bikarbonat är perfekt för att ta bort dålig lukt. Strö helt enkelt ut bikarbonat på områden som har dålig lukt, som i kylen eller i soporna. Låt det sitta över natten och dammsug sedan bort bikarbonatet.

Rengöringsmedel baserade på citron

Citron är inte bara uppfriskande och aromatisk, det kan också användas som ett effektivt naturligt rengöringsmedel. Här är några sätt att använda citron för rengöring:

 

För att göra en enkel och effektiv duschrengöring behöver du:

 • 1/2 kopp citronsaft
 • 1/2 kopp vit destillerad ättika

Applicera blandningen på duschytorna och låt den verka i ca 10 minuter. Skrubba sedan rent med en svamp och skölj av med vatten.

 

För att ta bort rostfläckar på köksredskap eller andra metallföremål kan du använda en pasta gjord av följande:

 • 1 msk citronsaft
 • 2 msk salt

Applicera pastan på den rostiga ytan och låt den sitta i ca 2 timmar. Skrubba sedan bort pastan med en svamp eller borste och skölj av med vatten.

 

För att rengöra golv kan du använda följande:

 • 1/4 kopp citronsaft
 • 1/4 kopp vinäger
 • 1 msk flytande diskmedel
 • 2 liter varmt vatten

Blanda alla ingredienser i en hink och använd sedan denna blandning för att moppa dina golv. Torka rent med en trasa eller svamp.

Rengöringsmedel baserade på andra naturliga ingredienser

 

För att rengöra och polera rostfritt stål utan att skada ytan kan du använda följande:

 • 2 msk bikarbonat
 • 2 msk citronsaft

Blanda bikarbonat och citronsaft för att göra en pasta. Applicera pastan på ytan och gnugga försiktigt med en trasa. Skölj sedan av med vatten och torka rent.

 

För att rengöra och fräscha upp mattor kan du använda följande:

 • 2 koppar majsstärkelse
 • 10-20 droppar eterisk olja för doft (tillval)

Strö ut majsstärkelse över mattan och låt det sitta i ca 30 minuter. Dammsug sedan upp majsstärkelsen för att fräscha upp mattan.

Avslutande tankar

Att göra egna naturliga rengöringsmedel är inte bara miljövänligt, det är också ett sätt att undvika exponering för farliga kemikalier. Med några enkla ingredienser som ättika, bikarbonat och citron kan du rengöra ditt hem på ett säkert och effektivt sätt. Prova att göra dina egna rengöringsmedel och upptäck fördelarna med att använda naturliga alternativ.

Vanliga frågor

Här har vi svar på några vanliga frågor om att göra egna naturliga rengöringsmedel:

Hur effektiva är naturliga rengöringsmedel jämfört med kommersiella produkter?

Naturliga rengöringsmedel kan vara lika effektiva som kommersiella produkter när det gäller att rengöra vanliga ytor och ta bort smuts och fläckar. Vissa naturliga ingredienser, som ättika och bikarbonat, har starka rengöringsegenskaper och kan användas för att lösa upp fett, bekämpa bakterier och ta bort dålig lukt. Det kan dock vara nödvändigt att använda mer koncentrerade naturliga rengöringsmedel eller låta dem verka längre tid för att få samma effekt som kommersiella produkter.

Kan jag använda naturliga rengöringsmedel på alla ytor?

De flesta naturliga rengöringsmedel är säkra att använda på de flesta vanliga ytor, som rostfritt stål, kakel, porslin, trä och glas. Dock kan vissa naturliga syror, som ättika, vara för starka för vissa material, som marmor eller känsligt trä. Det är alltid bäst att testa naturliga rengöringsmedel på en liten yta först och undvika användning på ytor som kan skadas av syror eller slipande ingredienser.

Är naturliga rengöringsmedel säkra för djur och barn?

Ja, naturliga rengöringsmedel är oftast säkrare för djur och barn än kemiska rengöringsmedel. De är vanligtvis fria från farliga kemikalier och kan vara mindre giftiga om de skulle förtäras eller andas in. Dock är det alltid bäst att förvara alla rengöringsprodukter utom räckhåll för barn och använda dem på ett säkert sätt.

Hur kan jag få mina naturliga rengöringsmedel att lukta gott?

Om du vill ge dina naturliga rengöringsmedel en trevlig doft kan du använda eteriska oljor. Tillsätt några droppar av din favoritdoft till rengöringsblandningen eller droppa olja på en trasa som du använder för att torka rent. Tänk på att vara försiktig med mängden eterisk olja, då för mycket kan överväldiga eller irritera doftkänsliga personer.

Var kan jag köpa ingredienser till naturliga rengöringsmedel?

De flesta ingredienser för naturliga rengöringsmedel kan hittas i vanliga mataffärer eller hälsokostbutiker. Ättika, bikarbonat, citron och eteriska oljor finns oftast lättillgängliga. Om du har svårt att hitta dem kan du också överväga att söka online eller besöka en specialiserad butik för naturliga produkter.

Lämna en kommentar